WONINGTAXATIE VERPLICHT, OVERBODIG OF GEWOON VERSTANDIG?

WONINGTAXATIE VERPLICHT, OVERBODIG OF GEWOON VERSTANDIG?

Wil jij een bod doen op een huis? Dan is het vaak verstandig om een woningtaxatie te laten uitvoeren. Zo weet je precies wat jouw nieuwe woning waard is. Heb je een hypotheek nodig? Dan is een taxatie meestal verplicht. 

Woningtaxatie voor hypotheek of verzekering noodzakelijk?

Een taxatie heb je nodig als je je hypotheek wilt verhogen of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Op basis van het taxatierapport kan de geldverstrekker inschatten of de woning voldoende waard is om een hypotheek af te sluiten of te verhogen. Dit betekent bijna altijd dat je een taxatierapport moet aanvragen, omdat de taxatie up-to-date moet zijn. Hypotheekverstrekkers eisen daarom meestal dat een taxatierapport niet ouder is dan 6 maanden op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd. Ook mag niet elke taxateur jouw taxatierapport maken. De taxateur moet bijvoorbeeld onpartijdig, onafhankelijk en objectief zijn. Jouw eigen aankoop- of verkoopmakelaar mag de taxatie daarom niet uitvoeren.

De uitkomst van het taxatierapport is belangrijk voor de maximale hoogte van de hypotheek. De hypotheek die je wilt afsluiten mag bijvoorbeeld niet meer bedragen dan de taxatiewaarde van de woning. Heb je meer geboden voor het huis dan de marktwaarde en is de waarde van het huis dus hoger dan het taxatierapport? Dan moet je wellicht spaargeld investeren om de financiering rond te krijgen. Heb je een hypotheek nodig om de verbouwing te financieren? Dan kun je vaak ook de overwaarde van de woning gebruiken.  

Wat staat er in een taxatierapport? 

  • waardeoordeel, inclusief onderbouwing;
  • aard, grootte en indeling van de woning en bijbehorend perceel;
  • esthetische en bouwkundige kwaliteit en de staat van onderhoud;
  • eventuele verontreiniging;
  • privaatrechtelijke aspecten, zoals zaken rondom bestemmingsplan of erfpacht;
  • publiekrechtelijke aspecten, zoals zaken rondom voorkeursrecht of monumentale status.

Hoeveel kost een taxateur?

Woondroom verzorgt de taxatie voor een vast tarief van € 795,- inclusief btw en alle extra kosten.

Taxatie aanvragen?

Dat kan bij Woondroom! Woondroom is aangesloten bij het NWWI en verzorgt onafhankelijke vastgoedtaxaties.

Benieuwd naar de waardebepaling van jouw woning? 

Neem snel contact met op via info@woondroomalphen.nl of 0172 – 76 4444.